Yoko Teshima
Faculty of Health and Medical Science,Department of Health and Dietetics | Instructor |
Last Updated :2025/06/19
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■Research activity information
Paper
- The Impact of Cooking Involvement on the Independence of Junior High and High School Students
Yoko Teshima; Fumiko Konishi
Journal of Home Economics of Japan, Sep. 2024, [Reviewed]
Lead - On the differences in meals of university students living on their own during the period of coronavirus self-curfew and when the restraint was relaxed after half a year
Yoko Teshima; Noriko Toyama
Journal for the Integrated Study of Dietary Habits, Jun. 2023, [Reviewed]
Lead - Involvement in Cooking during Childhood and Independence in University Students
TESHIMA Yoko; HASEGAWA Tomoko; KONISHI Fumiko; TOYAMA Noriko
Journal of Home Economics of Japan, 2021, [Reviewed]
Lead - Effect of Adding Gelatinized Rice and Polysaccharide on the Rheological Properties and Sensory Characteristics of Gluten-free Rice Flour Bread
INOUE Yuri; TESHIMA Yoko; OTSUKA Mayu; ONO Ikumi; MEZAKI Yuuka; ONO Kanae; OYAMA Fumika; KONISHI Fumiko
Journal of Home Economics of Japan, 2019, [Reviewed] - The Effects of Viewing a Demonstration Video on University Students’ Awareness and Actual Behaviour Regarding Kitchen Knife Skills
Teshima Yoko; Konishi Fumiko
Journal of Cookery Science of Japan, 2019, [Reviewed]
Lead - Construction of a short form of the healthy eating behaviour inventory for the Japanese population.
Takashi Shimazaki; Misa Iio; Ying-Hua Lee; Akiko Suzuki; Kayo Konuma; Yoko Teshima; Koji Takenaka
Obesity research & clinical practice, Sep. 2016, [Reviewed] - Effect of Adding Glucomannan on the Rheological Properties, Sensory Characteristics and Staling of Gluten-free Rice Bread
NAKAMURA Rino; TESHIMA Yoko; MIURA Miyoko; KONISHI Fumiko
Journal of Home Economics of Japan, 2016, [Reviewed]
MISC
- 女子大学生の調理への関わりと自立の関連
手島陽子; 郡山貴子; 小西史子
日本調理科学会2024年度大会, Sep. 2024 - コロナ禍において調理頻度が増加した中学生の特徴
手島陽子; 小西史子
第75回日本家政学会大会(東京)ポスター発表, May 2023 - Cooking situation of university students who started cooking when they refrained from going out
Teshima Yoko; Toyama Noriko
Abstracts of the Annual Meeting of the Japan Society of Cookery Science, Sep. 2021 - 料理教室に子どもを通わせている保護者の特徴
手島陽子
第30回日本乳幼児医学心理学会大会(東京)ポスター発表, Mar. 2021 - 子ども期の調理・食環境のパターンによる青年期の自立の差異
手島陽子; 長谷川智子; 外山紀子
第72回日本家政学会大会(群馬)ポスター発表, May 2020 - 幼児の食と睡眠に関する研究(9)幼児の生活時刻のパターンの違いによる母親の日常の食の差の検討
今田純雄; 手島陽子; 長谷川智子; 福田一彦
第29回日本健康心理学会大会(岡山)ポスター発表, Nov. 2016 - 幼児の食と睡眠に関する研究(8)母親の日常の食の基礎的分析
長谷川智子; 手島陽子; 福田一彦; 今田純雄
第29回日本健康心理学会大会(岡山)ポスター発表, Nov. 2016 - 画像を用いた食事調査法の妥当性と実用性について:研究論文の レビュー
手島陽子; 竹中晃二
第26回日本健康心理学会大会(札幌)ポスター発表, Sep. 2013 - Study of cookery properties of mucuna beans (_V_): Utilization of mucuna as powder
Iijima Kumiko; Ayabe Sonoko; Kawasugi Mai; Teshima Yoko; Fujii Yoshiharu; Kasai Midori
Abstracts of the Annual Meeting of the Japan Society of Cookery Science, 2008 - 食の自立を支えるための究極のミニマム・エッセンシャル料理とは?『月刊食育フォーラム』シリーズ「食生活の自立を目指して(お茶の水女子大学「小中高大連携プロジェクトの取り組み⑧」
手島陽子
月刊食育フォーラム, Feb. 2005
Books and other publications
- 若者たちの食卓 : 自己、家族、格差、そして社会(コラム①大学生がイメージする「バランスのよい食事」)
外山, 紀子; 長谷川, 智子; 佐藤, 康一郎 編, 18-19
ナカニシヤ出版, Mar. 2017
9784779511424 - 文部科学省特別教育研究経費「子どもの発達・成長過程を見通した食育の実践と教育プログラムの構築」SHOKUIKUプロジェクト平成21年度活動報告 最終活動報告
お茶の水女子大学SHOKUIKUプロジェクト, 65-84
Mar. 2010 - 文部科学省特別教育研究経費「子どもの発達・成長過程を見通した食育の実践と教育プログラムの構築」SHOKUIKUプロジェクト平成20年度活動報告
お茶の水女子大学SHOKUIKUプロジェクト, 82-83 86-87 94-95 98-99 115-133
Mar. 2009