Yoko Teshima

Faculty of Health and Medical Science,Department of Health and DieteticsInstructor
Last Updated :2025/06/19

■Researcher basic information

Field Of Study

  • Life sciences, Nutrition and health science, 調理学、調理科学

■Research activity information

Paper

MISC

  • 女子大学生の調理への関わりと自立の関連               
    手島陽子; 郡山貴子; 小西史子
    日本調理科学会2024年度大会, Sep. 2024
  • コロナ禍において調理頻度が増加した中学生の特徴               
    手島陽子; 小西史子
    第75回日本家政学会大会(東京)ポスター発表, May 2023
  • Cooking situation of university students who started cooking when they refrained from going out
    Teshima Yoko; Toyama Noriko
    Abstracts of the Annual Meeting of the Japan Society of Cookery Science, Sep. 2021
  • 料理教室に子どもを通わせている保護者の特徴               
    手島陽子
    第30回日本乳幼児医学心理学会大会(東京)ポスター発表, Mar. 2021
  • 子ども期の調理・食環境のパターンによる青年期の自立の差異               
    手島陽子; 長谷川智子; 外山紀子
    第72回日本家政学会大会(群馬)ポスター発表, May 2020
  • 幼児の食と睡眠に関する研究(9)幼児の生活時刻のパターンの違いによる母親の日常の食の差の検討               
    今田純雄; 手島陽子; 長谷川智子; 福田一彦
    第29回日本健康心理学会大会(岡山)ポスター発表, Nov. 2016
  • 幼児の食と睡眠に関する研究(8)母親の日常の食の基礎的分析               
    長谷川智子; 手島陽子; 福田一彦; 今田純雄
    第29回日本健康心理学会大会(岡山)ポスター発表, Nov. 2016
  • 画像を用いた食事調査法の妥当性と実用性について:研究論文の レビュー               
    手島陽子; 竹中晃二
    第26回日本健康心理学会大会(札幌)ポスター発表, Sep. 2013
  • Study of cookery properties of mucuna beans (_V_): Utilization of mucuna as powder
    Iijima Kumiko; Ayabe Sonoko; Kawasugi Mai; Teshima Yoko; Fujii Yoshiharu; Kasai Midori
    Abstracts of the Annual Meeting of the Japan Society of Cookery Science, 2008
  • 食の自立を支えるための究極のミニマム・エッセンシャル料理とは?『月刊食育フォーラム』シリーズ「食生活の自立を目指して(お茶の水女子大学「小中高大連携プロジェクトの取り組み⑧」               
    手島陽子
    月刊食育フォーラム, Feb. 2005

Books and other publications

Affiliated academic society

  • Apr. 2022 - Present
    日本食生活学会               
  • Jan. 2020 - Present
    日本家政学会               
  • Feb. 2009 - Present
    日本調理科学会               

■University education and qualification information

Qualifications, licenses

  • 12 Jul. 2002