Tatsuro Maeda

Faculty of Health and Medical Science,Department of Health and DieteticsProfessor
Graduate School of Health Sciences,Doctoral Program in Health SciencesProfessor
Graduate School of Health Sciences,Master's and Doctoral Programs in Health and DieteticsProfessor
Last Updated :2025/11/02

■Researcher basic information

Degree

  • Doctor of Agriculture, The University of Tokyo, Mar. 2009

Research Keyword

  • Food Microstructure
  • Food Science
  • Cereal Chemistry

Field Of Study

  • Life sciences, Nutrition and health science
  • Life sciences, Food sciences

■Research activity information

Award

  • Sep. 2021
    The Japanese Society of Digestion and Absorption of Award
  • Sep. 2021
  • Mar. 2010
    Japan Society for Bioscience Biotechnology, and Agrochemistry, B.B.B. Thesis Award
    Visualization and Quantification of Three-Dimensional Distribution of Yeast in Bread Dough
    T.Maeda, G.Do, J.Sugiyama, T.Araki, M.Tsuta, S.Shiraga, M.Ueda, M.Yamada, K.Takeya, and Y.Sagara
  • Aug. 2007
    Food Society for Food Engineering, Best Presentation Award
  • May 2006
    Japan Society of Refrigerating and Air Conditioning Engineers, Academic Prize

Paper

MISC

  • ノンターゲティングオミクスによる食品・健康・医療分野におけるにおいの網羅的解析               
    Jan. 2023
  • ノンターゲティングオミクスによる食品・健康・医療分野におけるにおいの網羅的解析               
    Sep. 2022, [Invited]
  • 海外の食物繊維の動向(特集1 食物繊維活用術)               
    Jul. 2020
  • 小麦グルテンの最近動向(食品素材としての小麦・小麦粉の研究開発動向)               
    2016
    Lead
  • パン生地中のパン酵母の3次元可視化               
    Jun. 2007
  • 食パンの製パン工程における最適ミキシング状態の可視化               
    Dec. 2005
  • 食パン生地のミキシング条件と発酵条件の最適化               
    May 2005
  • 小麦粉製品の組織構造と食感について(素材のおいしさを科学する)               
    Feb. 2005
  • 新たなテクスチャー評価法を用いた麺類の食感改善               
    Dec. 2004
  • 蛍光顕微鏡による生地および焼成ビスケットの新たな組織構造観察技術               
    Jun. 2004
  • 蛍光バイオイメージング技術の製パンへの応用               
    Jun. 2004
  • 目で見るバイオ:光る酵母でパン生地の出来を見る.               
    Jun. 2004

Books and other publications

  • 食品ハイドロコロイドの開発と応用(食品シリーズ)               
    May 2007

Lectures, oral presentations, etc.

  • TATSURO MAEDA               
    TATSURO MAEDA
    TATSURO MAEDA, 10 Sep. 2025, [Invited]
  • ノンターゲティングオミクスによる ルヴァン種製法パンとイースト種製法パンの においの網羅的解析               
    08 Nov. 2024, [Invited]
  • 小麦粉を学ぶ               
    25 Nov. 2023, [Invited]
  • 食のおいしさを科学する               
    29 Jun. 2023, [Invited]
  • ノンターゲティングオミクスによる食品・健康・医薬分野におけるにおいの網羅的解析とその活用               
    08 Jun. 2023, [Invited]
  • 「食」のおいしさを科学する               
    10 Dec. 2022, [Invited]
  • 食品・健康におけるにおいの網羅的解析(ノンターゲティングオミクス)               
    [Invited]
  • 食品・健康におけるにおいの網羅的解析(ノンターゲティングオミクス)               
    [Invited]
  • 食品の美味しさの評価法と香りの網羅的解析技術               
    17 Jun. 2021, [Invited]
  • 食品開発における小麦粉製品の品質特性評               
    30 Jan. 2020
  • 小麦グルテンの階層構造におけるミクロ構造解析               
    28 Jan. 2020
  • Visualization and Quantification of the Gluten-Starch Matrix in Bread Dough by fluorescence microscopy and image analysis               
    Tatsuro Maeda
    BIT’9th Annual World Protein&Peptide Conference 2016,Dalian, China,2016.04.25-28,pp.26., 26 Apr. 2016
  • 製パンプロセスの可視化と定量化               
    18 Jun. 2010
  • パン生地中のパン酵母の3次元可視化               
    11 Jul. 2009
  • 小麦粉製品の新たな組織構造観察手法               
    15 Jun. 2009
  • 製パン加工におけるおいしさの数値化               
    21 May 2009
  • Visualization of internal structure of a kernel of wheat by excitation-emission matrix imaging               
    Tatsuro Maeda, Mizuki Tsuta, Shigeru Endo, Junichi Sugiyama, Yasuyuki Sagara
    2008 AACC International Annual Meeting, Hawaii Conventional Center Honolulu, Hawaii U.S.A., 2008.09.22-23, pp.40., 22 Sep. 2008
  • 蛍光イメージング技術を活用した製パン工程の可視化               
    02 Aug. 2008
  • Visualization of internal structure of wheat grains by excitation-emission matrix imaging               
    Mizuki Tsuta, Tatsuro Maeda, Shigeru Endo, Junichi Sugiyama, Yasuyuki Sagara
    10th International Cngress on Engineering and Food (ICEF10), Vina del Mar, Chile, 2008.4.20-24, pp.M23., 23 Apr. 2008
  • In spectral Imaging Application on Foods in Japan               
    Junichi Sugiyama, Mizuki Tsuta, Yukiharu Ogawa, Mizuki Suta, Tatsuro Maeda
    The 13th International Conference on Near Infrared Spectroscopy, Umea, Sweeden, 2007.06.16-21, pp.C-02_56., 19 Jun. 2007
  • Visualization and measurement of the distribution of yeast in bread dough during mixing               
    Tatsuro Maeda, Masaharu Yamada, Kouji Takeya, Seizaburou Shiraga, Mistuyoshi Ueda, Jyunichi Sugiyama
    2006 AACC World Grains Summit, Foods and Beverages, Moscone Convention Center, San Francisco, California, U.S.A., 2006.09.17~20, pp.123., 19 Sep. 2006
  • In Measuring Technique of Bubble Size Distributions in Dough               
    Do Gab Soo, Tatsuro Maeda, Jyunichi Sugiyama, Yasuyuki Sagara, Mizuki Tsuta
    2006 AACC World Grains Summit, Foods and Beverages, Moscone Convention Center, San Francisco, California, U.S.A., 2006.09.17~20, pp.139., 18 Sep. 2006
  • 食パンのミキシング工程におけるパン酵母分布の可視化               
    31 Aug. 2006
  • 小麦粉製品の組織構造と食感についての考察               
    20 May 2005
  • 食パンのおいしさを創る混合・発酵条件の最適化               
    26 Apr. 2005
  • ここまできた食感の可視化技術 蛍光バイオイメージング技術の開発と応用               
    25 Apr. 2005
  • Processing&Engineering(10:50 a.m.), Development and evaluation of a method for 3-dimensional (3D) measurement for yeast (biomarker: Enhanced green fluorescent protein displayed on yeast cell surface distribution in bread dough during the mixing process               
    Tatsuro Maeda, Masaharu Yamada, Kouji Takeya
    2004 AACC Annual Meeting, SanDiego, California, U.S.A., 2004.09.19~23, pp.83., 21 Sep. 2004
  • パンのおいしさの品質特性               
    02 Jul. 2004
  • 製パンプロセスにおける新たな観察技術               
    16 Apr. 2004
  • Dough Rheology (9:50a.m.), “A three-dimensional observation technique of gluten-starch granules matrix during the bread-making process using fluorescent microscopy               
    Tatsuro Maeda, Masaharu Yamada, Kouji Takeya
    2003 AACC Annual Meeting, Portland, Oregon, U.S.A., 2003.09.27-10.03, pp.15., 01 Oct. 2003
  • Analytical Methods: “Novel observation technique on bread dough by EGFPs displayed on the cell surface of Saccharomyces cerevisiae and improved fluorescent microscopy               
    Tatsuro Maeda, Masaharu Yamada, Kouji Takeya, Mistuyoshi Ueda, Seizaburou Shiraga
    2002 AACC Annual Meeting, Montreal, Quebec, CAN., 2002.10.13-17, pp.130., 16 Oct. 2002
  • A novel observation technique of dough and its products made from wheat flour by improved fluorescence microscopy               
    TatsuTatsuro Maeda, Masaharu Yamada, Kouji Takeya
    2001 AACC Annual Meeting, Charlotte, North Carolina, U.S.A., 2001.10.14-18, pp.383., 16 Oct. 2001

Affiliated academic society

  • Apr. 1999 - Present
    The Japan Society for Bioscience, Biotechnology, and Agrochemistry (JSBBA)               
  • Apr. 1999 - Present
    The Japanese Society for Food Science and Technology               
  • Apr. 2024
    動物と人の予防医学研究会               
  • Apr. 2020
    日本調理科学会               

Research Themes

Industrial Property Rights

  • 特許第3672687号, 特願平08-332889号, 麺類用穀粉組成物               
  • WO2019/156096, WO2019156096, 馬鈴薯澱粉               
  • WO201965934, 唐揚げ用ミックス               
  • WO2019545659, 竜田揚げ用ミックス               
  • 特許第5933134号, 特願2015-545568号, スパイスミックス、加熱調理用調味料及び揚げ物用衣材               
  • 特許第6753797号, 特願2017-28352号, パン粉の品質評価方法               
  • 特願2019-75324号, ペッパーの品質評価方法               
  • 特願2020-70690, 蕎麦製品               
  • 特許第6936800号, 特願2018-531907号, 調理済み溝付き麺               
  • 特許6925246, 特願2017-235426号, 揚げ菓子用ミックス               
  • 特許第6734726号, 特願2016-152075号, 加熱調理食品の評価方法               
  • 特許第6630279号, 特願2016-550160号, 揚げ物の呈味増強剤               
  • 特許第6005877号, 特願2015-545565, スパイスミックス、加熱調理用調味料及び揚げ物用衣材               
  • 特許6783507号, 特願2015-185553号, 調理済みひき肉およびひき肉加工食品の製造方法               
  • 特許6815072, 特願2015-185552, 調理済みひき肉およびひき肉加工食品の製造方法               
  • 特許第5596843号, 特願2013-557315号, 生パスタ類および冷凍生パスタ類の製造方法               
  • 特許6164804, 特願2012-133478号, 表面形状測定装置及び方法               
  • 特許6293591号, 特願2014-136613号, ニンジンペーストおよびその製造方法               
  • 特願2014-023464号, ネギ属植物ペーストおよびその製造方法               
  • 特許WO2013191136, WO2013191136, FRESH PASTA AND METHOD FOR MANUFACTURING FROZEN FRESH PASTA               
    Tatsuro Maeda, Kentaro irie, Yumiko nakanish
  • 特許WO2013094724, 特願20130627, Method for producing cooked and frozen pasta               
    Kentaro irie, Nrio koizumi, Yumiko nakanishi, Youhei suga, Tatsuro Maeda
  • 特許WO2008078752, 特願 20080703, METHOD OF FORMING TISSUE STRUCTURE IMAGE OF PROCESSED FOOD OR RAW MATERIAL FOR PRODUCING THE SAME               
    Tatsuro Maeda
  • 特許AU2002300557, 特願20071213, Method for analysis of the textural structure of food of a multicomponent dispersion system               
    Tatsuro Maeda, Masaharu Yamada, Kouji Takeya
  • 特許AU2002301100, 特願20070830, Method for producing breads               
    Tatsuro Maeda, Masaharu Yamada, Kouji Takeya
  • 特許US8603826, 特願20131210, Method of forming tissue structure image of processed food or raw material for producing the same               
    Tatsuro Maeda
  • 特許US6761916, 特開20040713, Method for producing breads with a recombinant yeast which expresses a photoprotein               
    Tatsuro Maeda, Masaharu Yamada, Kouji Takeya
  • 特許US6720185, 特願20040413, Method for analysis of the textural structure of food of a multi-component dispersion system               
    Tatsuro Maeda, Masaharu Yamada, Kouji Takeya
  • 特許CA2404058, 特願20091110, METHOD FOR PRODUCING BREADS               
    Tatsuro Maeda, Masaharu Yamada, Kouji Takeya
  • 特許A2398763, 特願20030813, Method for analysis of the textural structure of food of a multi-component dispersion system               
    Tatsuro Maeda, Masaharu Yamada, Kouji Takeya
  • 特願2013-25302号, 野菜又は果物ペーストの製造方法               
  • 特願2012-214771号, アメリカンドッグ用ミックス               
  • 特許5399590号, 特願2013-520905号, 冷凍調理済みパスタ類の製造方法               
  • 特許6294608, 特願2013-170950号, 揚げ物用衣材               
  • 特願2013-165627号, 加熱調理用油脂組成物               
  • 特許第5770347号, 特願2014-130081号, スパイスミックス及び揚げ物用衣材               
  • 特願2011-157878号, 麺類の水分分布測定装置及び方法               
  • 特願2011-157877号, 麺類のクラック検出装置、クラック検出方法および分別システム               
  • 特許第5710212号, 特願2010-245505号, バッターミックス               
  • 特許第5600522号, 特願2010-190426号, 茹で麺の製造方法及び冷凍麺の製造方法               
  • 特許5520141号, 特願2010-137382号, 新規なベーキングパウダー組成物及びそれを用いた加工品               
  • 特許4912413号, 特願2008-551123号, 加工食品またはその製造原料の組織構造画像の形成方法               
  • 特許4942719号, 特願2008-253741号, パン類の製造方法               
  • 特許第5107294号, 特願2009-087170号, 揚げ物用加熱処理小麦粉               
  • 特許第5274288号, 特願2009-028847号, 穀粉の判別方法及び装置               
  • 特許第5002750号, 特願2007-215672号, 食品素材の新規包埋法, 食品総合研究所共同出願               
  • 特許第4691072号, 特願2007-180355号, レンネットを配合した麺類               
  • 特許第4824637号, 特願2007-161373号, 穀類および豆類の除菌方法               
  • 特許第4630253号, 特願2006-266587号, 野菜類および果実類の除菌方法               
  • 特許第5101823号, 特願2006-028131号, 食品素材               
  • 特許第4504843号, 特願2005-062383号, 茹麺の膨潤非崩壊領域の判定方法 食品総合研究所共同出願               
  • 特願2004-215539号, 乾燥ひじきの製造方法               
  • 特許第4328687号, 特願2004-214314号, サトイモの選別方法               
  • 特願2004-206880号, 小麦粉発酵食品の焼成用炉床、その焼成用窯およびその焼成方法               
  • 特許第4139783号, 特願2004-012309号, だし汁の製造方法               
  • 特許第4250459号, 特願2003-156013号, 風味品質特性提示システム及び風味品質特性提示プログラム               
  • 特願2002-331719号, 着香組成物               
  • 特願2002-202259号, 着香料               
  • 特許第3771861号, 特開第3771861号, 特願2002-094950号, 多成分分散系食品における組織構造の解析方法               
  • 特許第3696566号, 特開第3696566号, 特願2002-094949号, パン類の製造法               
  • 特許第3762308号, 特願2002-034776号, 多成分分散系食品における組織構造の解析方法               
  • 特願2001-192362号, 香料受注システム               
  • 特願2000-267935号, パンのクラムフレーバー組成物               
  • 特願2000-267934号, パン類のクラムフレーバー組成物               
  • 特願2000-381594号, 着香料およびその着香料を用いたパスタ類の製造方法               
  • 特願平11-039777号, 電子レンジ加熱に適するパン用の小麦粉組成物               
  • 特願平08-353282号, 麺類用穀粉組成物               
  • 特許第3323321号, 特願平06-065452号, 麺類の製造方法               
  • 特許第3022615号, 特願平03-072052号, ε−ポリリジンの製造方法               
  • 特許第2978581号, 特開平03-085962号, コレステロール抑制剤               
  • 特許第2971144号, 特願平02-418026号, 食物繊維及びその調製法               
  • 特許第2960947号, 特願02-194782号, 脂質分解酵素阻害剤               

■Achievement List

Lectures, oral presentations, etc.

  • 17 Jun. 2021, 17 Jun. 2021 - 17 Jun. 2021, Exist
    Url
  • 28 Jan. 2020, 28 Jan. 2020 - 28 Jan. 2020
    Url
  • 30 Jan. 2020, 30 Jan. 2020 - 30 Jan. 2020
    Url
  • Visualization and Quantification of the Gluten-Starch Matrix in Bread Dough by fluorescence microscopy and image analysis
    Tatsuro Maeda, BIT’9th Annual World Protein&Peptide Conference 2016,, 26 Apr. 2016, 26 Apr. 2016 - 26 Apr. 2016, Exist, China
    Url
  • 18 Jun. 2010, 18 Jun. 2010 - 18 Jun. 2010
    Url
  • 15 Jun. 2009, 15 Jun. 2009 - 15 Jun. 2009
    Url
  • 21 May 2009, 21 May 2009 - 21 May 2009, Not exist
    Url
  • 02 Aug. 2008, 02 Aug. 2008 - 02 Aug. 2008, Exist
    Url
  • 31 Aug. 2006, 31 Aug. 2006 - 31 Aug. 2006
    Url
  • 20 May 2005, 20 May 2005 - 20 May 2005
    Url
  • 26 Apr. 2005, 26 Apr. 2005 - 26 Apr. 2005
    Url
  • 25 Apr. 2005, 25 Apr. 2005 - 25 Apr. 2005
    Url
  • 15 Jun. 2004, 15 Jun. 2004 - 15 Jun. 2004
    Url
  • 02 Jul. 2004, 02 Jul. 2004 - 02 Jul. 2004
    Url
  • 18 May 2022
    Url
  • 14 Jul. 2022
    Url
  • 14 Jul. 2022
    Url

■University education and qualification information

Qualifications, licenses

  • 01 Jan. 1994
  • 01 May 2007
  • 01 Oct. 2018